5 motive pentru care să-ți încurajezi angajații să facă voluntariat

Timp citire: 5 minute

Responsabilitatea socială a companiilor a devenit un element esențial în strategiile multor organizații, influențând nu doar imaginea acestora, ci și cultura organizațională. Vom explora legătura dintre CSR și cultura companiei, beneficiile implicării angajaților în activități de voluntariat și impactul pe care aceste inițiative îl au atât pentru organizații, cât și pentru comunitățile în care acestea activează.

CSR ca parte din cultura organizațională

Cultura organizațională înseamnă și CSR. Companiile pot susține acțiunile cu impact social prin direcționarea a 20% din impozitul pe profit, dar și prin încurajarea angajaților de a direcționa 3,5% din impozitul lor pe venit către o cauză socială la alegere sau către una recomandată de companie.

Dincolo de susținerea financiară, implicarea în comunitate și activitățile de voluntariat au devenit instrumente esențiale pentru dezvoltarea personală și profesională.

Anul trecut am avut cel puțin 5 acțiuni de voluntariat cu companii din domenii diferite, dar lideri la nivel național pe segmentul lor. Oameni din unele dintre cele mai mari companii la nivel național au venit și au lucrat cot la cot pentru siguranța și binele copiilor din școlile în care intervenim noi. Dincolo de spiritul de echipă, de umanitate, de satisfacția personală că poți realiza atât de multe lucruri vizibile într-o singură zi doar prin mobilizarea de forțe, anumite beneficii le poți înțelege doar după ce faci acțiunea de voluntariat.

Ce este voluntariatul sprijinit de angajator?

Voluntariatul sprijinit de către angajator reprezintă implicarea activă și organizată a angajaților unei companii în activități de sprijinire a comunității, sub umbrela organizației din care fac parte. Acesta implică oferirea de timp, expertiză și resurse pentru susținerea cauzelor sociale, de mediu sau educaționale, într-un cadru structurat și aliniat cu valorile și obiectivele companiei.

Voluntariatul sprijinit de angajator creează un cadru în care angajații pot contribui direct la schimbarea socială, simțindu-se parte dintr-o organizație care împărtășește valorile lor și care își asumă un rol activ în societate.

Motive pentru încurajarea voluntariatului în companii

Pe noi ne motivează un lucru simplu: când faci bine, ți-e mai bine. Dar voluntariatul poate aduce beneficii semnificative atât angajaților, cât și companiei tale. Iată 5 motive pentru care ar trebui să încurajezi angajații să se implice în activități de voluntariat:

1. Dezvoltare personală și profesională

Voluntariatul oferă oportunități de a dezvolta noi competențe, de la leadership și comunicare până la gestionarea proiectelor. Astfel, angajații dobândesc experiențe valoroase ce îi ajută să crească atât pe plan profesional, cât și personal.

2. Compania ta înseamnă mai mult

O companie care susține activitățile de voluntariat este percepută ca fiind responsabilă social. Aceasta îmbunătățește reputația brandului și poate atrage talente, dar și noi parteneriate, datorită imaginii de angajator implicat și dedicat comunității.

3. Creșterea motivației și a satisfacției angajaților

Începi munca la ora 9, iar la ora 5 rezultatul e vizibil. Participarea la proiecte sociale le oferă angajaților sentimentul că munca lor are un impact pozitiv și imediat.

4. Consolidarea spiritului de echipă

Nu degeaba se spune că atunci când ai echipă, ai valoare. Activitățile de voluntariat implică adesea munca în echipă și colaborarea între colegi, consolidând relațiile interpersonale și îmbunătățind dinamica de grup.

5. Impact social pozitiv

Țara ta e și țara mea, dar și a celor cu resurse limitate, de orice natură. Fie că este vorba de educație, mediu sau asistență socială, contribuția la rezolvarea problemelor locale creează un impact pozitiv pe termen lung.

Impactul pe termen lung al voluntariatului

Poate că alocarea unei zile de voluntariat înseamnă amânarea unor task-uri de la birou și cere o mobilizare considerabilă de forțe. Dar nu cred că angajații tăi au șansa unor zile de muncă la birou care să egaleze obținerea unui rezultat atât de vizibil și imediat, ca atunci când 20-30 de oameni își unesc forțele.

Când facem acțiuni de voluntariat, zeci de copii beneficiază ani de zile de pe urma câtorva ore de muncă din viața unor oameni uniți și dedicați, alături de suportul companiei, care de multe ori vine la pachet pentru susținerea proiectului.

Concluzie

Am înțeles din proiectele noastre că încurajarea voluntariatului în rândul angajaților nu doar că sprijină comunitatea, dar contribuie și la dezvoltarea unei culturi organizaționale sănătoase, dinamice și responsabile. Investiția în activități de voluntariat se traduce prin angajați mai motivați, echipe mai unite și o companie cu o imagine pozitivă, orientată spre impactul social real.

Adaugă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 7 =