Ce fac ONG-urile cu banii?
Cel mai probabil este o întrebare pe care o ai și tu și pe care am avut-o și eu acum vreo 8 ani, când am început să lucrez cu ONG-uri: ce se întâmplă cu donația mea? Unde merg banii pe care îi dau?
În acest articol vei afla mai multe despre costurile pe care le are un ONG pentru a-și putea desfășura activitatea.
Cuprins
Întrebarea surpriză: „Și voi din ce trăiți?”
Am primit întrebarea aceasta în mod direct de la acționarul unui business foarte valoros, într-o discuție despre EduAct, în care îi povesteam despre programele și obiectivele noastre, cu convingerea că am o oportunitate excepțională de a sta de vorbă cu un om implicat activ în acțiuni sociale, care se poate alătură și cauzei noastre. Însă în timp ce îi povesteam scopul pe termen mediu-lung al proiectelor noastre, m-a înterupt brusc și m-a întrebat: “Și voi din ce trăiți?”. Lipsa de încredere în ONG-uri l-a determinat să doneze exclusiv pentru cazuri individuale de sănătate.
Răspunsul este unul absolut normal: orice ONG care implică resursă umană, are și costuri de resursă umană. Absolut normal. Nimic nou sub soare. Diferența intre o companie și un ONG este definită de scop: prima urmărește profitul, a doua investește într-o zonă socială critică. Dar amândouă urmăresc rezultate, care se obțin prin metrici, analize, procese, optimizare. Fiecare în felul ei, urmărește performanța. În cazul nostru, îmbunătățirea rezultatelor școlare în unitățile de învățământ în care ne implicam.
Costurile unui ONG: munca din spatele scenei
Rolul nostru, că ONG, este să intervenim într-un segment care are nevoie de sprijin, dar nu are resurse. Așa cum este sistemul de educație. Și dincolo de ceea ce se vede în cele câteva rânduri din social media sau site, munca noastră este susținută de oameni cu expertiză, activitate de research, muncă de teren, analiză și evaluare, colaboratori, optimizare constantă, acțiuni punctuale care sting o urgență, programe stabilite pe termen lung. Și lista poate continua.
Cum justificăm contribuția noastră și a partenerilor noștri?
Justificăm contribuția noastră și a partenerilor noștri prin rapoarte financiare, prin linii bugetare stabilite la început de proiect și printr-un efort de transparență al unui sector care de multe ori ridica o sprânceană.
Importanța unei planificări financiare
Fară un plan clar, o structură bine stabilită și o planificare financiară, este absolut imposibil să obții continuitate, indiferent că vorbim de mediul privat, public sau sectorul non-guvernamental.
De cele mai multe ori, asociem ONG-urile cu donații și cu ideea de sărăcie. Însă onest vorbind, ONG-ul este partenerul social al oricărei companii care are politica de CSR, care susține pilonii strategici de dezvoltare (educație, mediu, sănătate) și care vrea să investească în comunitate. Drept dovadă, facilitatea fiscală de direcționare a 20% din impozitul pe profit este un mecanism de a susține ceea ce de multe ori statul nu reușește să dezvolte.
Concluzie
ONG-urile folosesc banii pentru a susține activități sociale importante și pentru a produce schimbări reale. Cu toate acestea, pentru a funcționa eficient, au nevoie de o bază solidă de resurse umane și financiare. Fără aceste elemente, proiectele pe termen lung și rezultatele dorite ar fi imposibil de atins.
Adaugă un comentariu