Cum faci OM dintr-un om?

Cum faci OM dintr-un om?

Timp citire: 4 minute

În spatele cifrelor și rapoartelor stau povești reale despre copii, facilitatori și comunități întregi care luptă pentru un viitor mai bun prin educație. La EduAct, ne confruntăm zilnic cu provocări complexe în misiunea noastră de a sprijini elevii din medii vulnerabile, iar experiențele noastre dezvăluie atât dificultățile, cât și momentele de progres care ne motivează să continuăm. Iată o privire sinceră asupra realităților cu care ne confruntăm și a impactului pe care încercăm să-l creăm.

Impactul emoțional al muncii noastre

Vă rog să mă credeți, nu e seară să nu ajung acasă și să nu plâng, după ce lucrez cu copiii ăștia.” – mi-au rămăs în minte vorbele Andreei, facilitator activități EduAct.

Dintre toate lucrurile pe care le-am făcut până acum, implementarea unui program de educație este de departe cel mai complicat. Pentru un copil ai cărui părinți nu pot sau nu știu să îl ajute la teme, iar la școală suportul este limitat, viitorul nu pare prea strălucit.

Și eu sunt mamă și, dacă la începutul anului băiețelul meu făcea la testul de vineri 7/20, după ce am început să lucrăm împreună zi de zi, în fiecare săptămână, acum face 20/20. Și uneori 18/20. Dar diferența e considerabilă. Iar comunicarea școală-părinte este inestimabilă.

Un copil nu poate să treacă prin școală singur. E nevoie de muncă de echipă între școală și părinți.

Provocările educației în mediul rural

Tu de câte ori crezi că în școlile de la sat părinții sunt chemați să discute cu cadrele didactice despre performanțele academice ale copiilor? De câte ori crezi că cei care sunt mai în urmă sunt trași după cei care sunt mai buni?

Adevărul e că de cele mai multe ori trenul pleacă fără vagoane. Și vagoanele se transformă în copii care abandonează școala nu pentru că vor, ci pentru că nu pot să treacă de evaluările naționale. Nu pentru că nu pot, ci pentru că nu sunt pregătiți.

Potențialul copiilor din comunități vulnerabile

Dacă vii cu noi în Dorobanțu, vei fi surprins cât de isteți și de frumoși sunt copiii de acolo. Dar în clasa a patra avem copii care rezolvă cu greutate probleme de matematică foarte simple. Și în clasa a doua avem copii care încă nu știu să scrie.

E o muncă sisifică și uneori ne gândim perplexe ce și cum putem face să îi ajutăm. Nu am găsit încă răspunsul, dar încercăm o mie de variante, până o vom găsi pe cea potrivită.

Rezultatele anului școlar 2023-2024

Acesta este raportul nostru pentru anul școlar 2023-2024. Îți spunem despre cifre și impact. Dar încă nu îți spunem despre rezultate. Pentru că aici e munca complicată, care nu ține doar de noi, ci și de părinți, de copii sau de omul care stă în fața copilului, care lucrează cu ei și care se ambiționează să găsească soluții pentru un copil care sigur poate, dar nu l-a forțat nimeni să poată.

Povestea lui Raul

Te las cu gândul la Raul. Raul a rămas repetent de 2 ori. Dacă ar mai rămâne o dată, ar fi scos în afara sistemului școlar. Așa că a trecut clasa și acum e în a patra.

Pe tablă colegii lui calculau 4000-1000. M-am așezat lângă el și l-am întrebat cât e. L-am simțit brusc cum se închide. Apoi l-am întrebat cât e 4-1. „Haide, Raul, știu că poți, e simplu.” Am văzut cum i se umplu ochii de lacrimi.

Poate că Raul nu o să ajungă niciodată prea departe, dar mi-aș dori să ajungă măcar puțin mai departe decât unde este azi.

Planurile și îmbunătățirile pentru acest an

Ce facem diferit anul acesta? Am schimbat structura sesiunilor, am schimbat facilitatorii, urmează să dublăm numărul de sesiuni cu fiecare clasă, analizăm cum să îi împărțim în funcție de nivelul lor de pregătire, iar în ianuarie am avut întâlniri individuale cu fiecare părinte.

Îți mulțumesc că alegi să crezi în noi, pentru că și noi credem în ei.

Adaugă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two + 3 =