Impactul pe care nu il vezi – până acum!

Impactul pe care nu il vezi – până acum!

Timp citire: 4 minute

De doi ani, EduAct lucrează pentru a îmbunătăți accesul la educație în comunități vulnerabile din România. Prin proiecte concrete și programe educaționale structurate, ne-am propus să oferim elevilor din aceste zone șansa de a-și dezvolta competențele esențiale și de a avea un viitor mai bun.

Realizările noastre în doi ani

In cei doi ani de când am înființat EduAct și investim în educație am realizat următoarele:

  • Am creat un laborator de informatică;
  • Am construit un centru multifuncțional într-o școală cu doar două săli de clasă;
  • Am amenajat curtea unei școli și a două grădinițe, de la zero;
  • Am implementat un sistem de masă caldă pentru copiii de clase primare;
  • Derulăm 3 programe de educație pentru elevi de clase primare, gimnaziu și liceu.

 Programele noastre și impactul lor

Avem 1.264 de elevi cu care lucrăm în Compas Vocational (572 din 4 licee din Satu Mare și 692 din 2 licee din București), 177 în programul Buletin Digital și 96 de copii în Eroi din Viitor, toate școlile fiind identificate de Banca Mondială cu vulnerabilitate educațională.

Nu suntem altceva decât un vector pus în mișcare de oameni și companii care au ales să creadă în noi. Sună electoral, știu, dar ne adaptăm sezonului.

Lăsând gluma la o parte, chiar nu am fi putut face nimic din toate acestea fără companiile care au ales să fim partenerul lor CSR.

Poveștile care ne motivează

Ne motivează oameni ca doamna Nedelcu, pe care am cunoscut-o când a venit să ne mulțumească pentru programul implementat în școala unde învață doi dintre copiii ei. Se bucură că Petru, unul dintre gemeni, vine acasă și deschide cărțile – a descoperit bucuria cititului venind la activitățile noastre. 

Doamna Nedelcu, mamă a cinci copii, nu știe nici să scrie, nici să citească. Dar își dorește enorm ca toți copiii ei să învețe ceea ce ea nu a avut niciodată șansa să învețe.

Realitatea din spatele statisticilor

Poate uneori nu ți se pare mare lucru să răspunzi la e-mailuri, să folosești un telefon sau să ai întâlniri și să miști lucruri în jurul tău. Să performezi în ceea ce faci.

Dar gândește-te că undeva, nu foarte departe de tine, o persoană de vârsta ta nu a mers niciodată la școală, nu știe să citească sau să răspundă la telefon. Doamna Nedelcu are doi copii în clasa a II-a și alte două fete surdo-mute. Și totuși, toți copiii ei merg la școală. Gemenii învață în școala din sat, fetele surdo-mute frecventează o școală pentru copii cu nevoi speciale, iar cea mai mare se pregătește deja să devină mamă.

De ce îți spun aceste lucruri?

Pentru că doamna Nedelcu este doar una dintre mamele dintr-un sat în care 53% dintre locuitori au între 4 și 8 clase, iar pentru 21,85% din populație nu există date, pentru că au abandonat sau nu au mers niciodată la școală. Dar este și una dintre mamele care își doresc o viață mai bună pentru copiii lor și îi încurajează, oricum poate, că “e bine să ai carte”.

Cum poți contribui

Știm că, în această perioadă, ajung la tine multe povești impresionante. Noi nu vrem să te impresionăm, ci să îți spunem că avem nevoie de tine.

Pentru elevii de școală primară, implementăm programul Eroi din Viitor, unde exersăm scrisul, cititul și matematica – competențe de care au nevoie ca să capete încredere și drag de școală.

Pentru gimnaziu și liceu, contribuim la educație și prevenim abandonul prin programul de literație digitală Buletin Digital și prin cel de orientare în carieră Compas Vocational, în Călărași, București și Satu Mare.

Impactul Real al Contribuției Tale

Și îți mai fac cunoștință cu Mario din clasa a IV-a, crescut doar de bunica lui, care, într-o lună și jumătate, a învățat să scrie pe silabe și să socotească până la 10. A fost un efort enorm depus de unul dintre facilitatori, prin sprijin 1 la 1, săptămână de săptămână. A venit singur să ne arate cu mândrie caietul.

Direcționând 20% din impozitul pe profit aferent anului 2024, susții activitățile din programul Eroi din Viitor, pe care le organizăm săptămânal, pentru ca acești copii să nu rămână doar cu 4 sau 8 clase, așa cum sunt părinții lor.

Planurile noastre de viitor

Mai departe, anul acesta ne-am propus să dotăm cu biblioteci cel puțin trei școli din mediul rural, să dublăm numărul sesiunilor în care oferim o masă caldă și să implementăm cât mai bine toate cele trei programe.

Adaugă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + thirteen =